Yüzme, vücudun kol ve ayak salınımlarını kullanarak suyun üstünde ya da altında ilerlemesidir. Yüzyıllardır spor amaçlı gerçekleştirilen yüzme eylemi ile, vücudumuzda bulunan bütün kasları çalıştırırken, normalden 1.5 kat fazla kalori harcarız.
Öncelikle her spor dalında olduğu gibi, yüzme esnasında da salgılanan endorfin hormonu vücuda mutluluk verir. Sinir sistemini güçlendirir ve gerginliği azaltır. Ayrıca solunumu düzenli hale getirmek için de yüzmek çok önemlidir. Kalp ve damar sağlığı ile kas ve iskelet sistemine de büyük faydası olan yüzme sporu, lenf sistemini 2 kat hızlı çalıştırdırdığından, vücuttan zararlı toksinlerinde hızla atılmasına yardımcı olur.
Vücutta bölgesel yağlanma ve selülit oluşumundan da en kısa vadede ve etkili yöntemle kurtulmanın yolu, yüzmedir. Vücutta deformasyon yaratmadan sıkışlaşma ve şekil alma sağlanır.
Yüzme, sadece spor yapmak ve zinde kalmak için değil; dinlenme, tedavi ve rehabilitasyon amaçlı da başvurulan spor dallarının başında gelir. Yüzmenin; kas zayıflığı, enfaktüs, kol ve bacaklardaki kırık çıkıkların iyileştirilmesi, koordinasyon bozukluğu, bel ve boyun fıtığı, duruş bozuklukları, kan dolaşımı yetersizliği, kısmi felç gibi rahatsızlıklara olumlu etkisi çok büyüktür.
Serbest yüzme, kurbağalama ve kelebek yüzme yarışlarında çıkış atlayarak yapılır. Baş hakemin uzun düdüğüyle yüzücüler depar taşı üzerine, her iki ayağıda ön taraftan aynı uzaklıkta (aynı hizada) olacak şekilde çıkar ve orada beklerler.
Çıkış hakeminin “YERLERİNİZE” (take your marks) komutuyla, anında en az bir ayağı depar taşının önünde olacak şekilde çıkış durumu alır.
Bütün yüzücüler hareketsiz hale geldiği zaman, çıkış hakemi çıkış işaretini verir.(tabanca, korna, düdük veya bağırarak) Sırt üstü yüzme ve karışık bayrak yarışları suyun içinde başlar.
Baş hakemin uzun düdüğünden sonra yüzücüler suya girerler.
Baş hakemin ikinci uzun düdüğüyle yüzücüler gereksiz gecikmeye sebebiyet vermeden geri döner ve suyun içinde çıkış durumu alırlar.
Çıkış hakemi “YERLERİNİZE” (take your marks) komutunu verir ve bütün yüzücüler hareketsiz hale geldiği zaman çıkış işareti verilir. Hatalı çıkış işareti, çıkış işareti ile aynıdır.
Yani çıkış işareti düdük, tabanca, boru veya komut şeklinde verilmişse hatalı çıkış işareti de aynı şekilde fakat daha uzun verilecektir.
Aynı zamanda çıkışın hatalı olduğu, hatalı çıkış ipinin düşürülmesi suretiyle belirtilir. Eğer bir yüzücü resmi görevlilerin hatası yüzünden hata yaparsa, yüzücünün hatası nazarı dikkate alınmaz.
Serbest stil bir yüzücünün yarışta istediği bir şekilde yüzmesi anlamına gelir, ferdi karışık ve karışık bayrak yarışlarında serbest stil; sırt üstü, kurbağalama ve kelebek stilinden başka herhangi bir stil olarak kabul edilir.
Serbest stil yüzmelerde dönüşlerde ve yarışın bitiminde yüzücü vücudunun herhangi bir yeri ile duvarlara dokunabilir. Elle dokuma zorunluluğu yoktur.
Yarışmacılar elleri çıkış demirlerine yerleştirilmiş ve yüzleri depar taşına dönük şekilde suyun içinde sıralanırlar. Ayak, başparmak dahil su yüzeyinin altında olmalı.
Üst omuzun göğüse göre dik durumdan daha ileriye döndürülmesinden sonra dönüşe (taklaya) başlamak için kesintisiz tek kol çekişi veya kesintisiz birbirini takip eden çift kol çekişi yapılabilir.
Başlangıçtan ve her dönüşten sonraki, ilk kol çekimi ile birlikte “vücut göğüs üzerinde yüzü koyun veya yere paralel tutulmalı” ve her iki omuz su ile aynı seviyede olmalıdır. Kurbağalama yüzmede her zaman her iki kolun hareketi aynı anda ve aynı düzeyde olmalı, biri önce diğeri sonra hareket etmemeli.
Kurbağalama yüzmede eller göğüs üzerinden suyun altından veya üstünden aynı anda atılmalıdır. Dirsekler son kulaç haricinde suyun altında olmalıdır. Çıkış ve dönüşlerdeki ilk kulaç haricinde, eller kalça hizasından öteye götürülmeli. Bacakların bütün hareketleri aynı anda, aynı yatay düzeyde olmalı ve biri önce diğeri sonra hareket etmemeli.
Kurbağalama yüzmede her dönüşte veya bitirişte dokunma, su seviyesinin altında veya üstünde her iki elle aynı anda yapılmalı. Omuzlar, yüzücü elleriyle duvara dokunana kadar yatay durumda kalmalı.
Kelebek yüzmede dönüşler dışında vücut daima yüzükoyun (yere paralel) durumda olmalıdır. Omuzlar, çıkıştan ve her dönüşten sonraki ilk kulaçtan, gelecek dönüşe veya bitişe kadar su yüzeyine paralel durumda bulunacaktır. Kelebek yüzmede takla atarak dönüşe müsaade edilmez.
Kelebek yüzmede her iki kol, su üzerinden birlikte ileriye atılmalı ve aynı anda geriye çekilmelidir. Ayakların bütün hareketleri aynı anda yapılmalıdır. Ayakların ve bacakların aynı seviyede olması şart değildir, fakat serbest stildeki gibi ardışık hareketlerine müsaade edilmez.
Her dönüşte ve yarış bitiminde dokunma, her iki elle aynı anda, su seviyesinin altında, üstünde veya hizasında yapılır.
© Copyright Açı Spor Kulubü Derneği
Wonderful NicDark WP Theme